Αν είστε αθλητές/τριες, σίγουρα κάποια στιγμή θα μπήκατε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε το μέλι ως ενεργειακό καύσιμο.
“Και γιατί όχι;” μπορείτε να ρωτήσετε. “Το μέλι παρέχει υδατάνθρακες, είναι φυσικό και είναι φθηνό.”
Το μέλι είναι μια φυσική πολύτιμη τροφή, αλλά είναι γεγονός ότι το μέλι δεν αποτελεί ένα προτεινόμενο ενεργειακό καύσιμο για αθλητές/τριες αντοχής, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως η μαλτοδεξτρίνη.
Το μέλι είναι ιδανικό για γεύματα, για την γλύκανση του τσαγιού κτλ, αλλά όχι ως πηγή αναπλήρωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης.
ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΗΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΠΛΑ ΣΑΚΧΑΡΑ = ΧΑΜΗΛΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σχεδόν το 80% των υδατανθράκων του μελιού είναι με τη μορφή απλών σακχάρων, όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η σακχαρόζη. Προκειμένου να ταιριάξουν οι παράμετροι οσμωτικότητας των σωματικών υγρών(280 – 302 mOsm), τα απλά σάκχαρα πρέπει να αναμειγνύονται σε χαμηλές συγκεντρώσεις, μόνο 6-8%. Δηλαδή 6-8 γραμμάρια υδατάνθρακα για κάθε 100 ml νερού. Οποιεσδήποτε υψηλότερες συγκεντρώσεις πιθανά να οδηγήσουν σε δυσφορία στο στομάχι κατά τη διάρκεια της άσκησης, ειδικά μετά από κάποια ώρα άσκησης όταν ο αθλητής/τρια έχει αρχίσει να αφυδατώνεται.
Συγκριτικά, η μαλτοδεξτρίνη που χρησιμοποιείται στα Hammer Gel, το HEED και άλλα καύσιμα της Hammer Nutrition μπορεί να αναμειχθεί σε διαλύματα 15-18% και να απορροφηθεί πιο αποτελεσματικά, παρέχοντας σημαντικά περισσότερες θερμίδες για την παραγωγή ενέργειας.
Η ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤIΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΣΤΟΜΑΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Περισσότερο από το ένα τρίτο (38%) του μελιού είναι με τη μορφή φρουκτόζης, ποσοστό που δεν είναι ίδιο για όλα τα μέλια αλλά σίγουρα η περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι υψηλή. Η φρουκτόζη είναι από πιο “φτωχές” πηγές ενέργειας καθώς είναι μονοσακχαρίτης χαμηλού χλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 35% των ανθρώπων έχει δυσαπορρόφηση φρουκτόζης. Για εκείνους που έχουν αυτή την πεπτική κατάσταση, καταναλώνοντας μόνο 1-2 γραμμάρια φρουκτόζης ανά ώρα είναι αρκετό για να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια.
ΧΑΜΗΛΟΣ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Όταν ασκείστε, δε θέλετε να περιμένετε για την ενέργεια του καυσίμου να γίνει διαθέσιμη. Δυστυχώς, με μια βαθμολογία Γλυκαιμικού δείκτη (GI) που κυμαίνεται από 58 έως 78, το μέλι θα σας κάνει περιμένετε περισσότερο για εκείνη την ενέργεια από ό,τι ίσως θέλετε… Η μαλτοδεξτρίνη, στο άλλο άκρο του φάσματος, παρέχει ενέργεια γρήγορα και έχει μια ιδανική για άσκηση βαθμολογία Γλυκαιμικού Δείκτη που κυμαίνεται από 100-136.
ΥΨΗΛΗ ΟΞΥΤΗΤΑ
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα μας παράγει οξέα, τόσο για διεργασίες στο στομάχι όσο και μέσα από μεταβολικές διαδικασίες για την παραγωγή ενέργειας.
Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να καταναλώσετε ένα καύσιμο που προσθέτει σε αυτό το όξινο «φορτίο». Με το pH του μελιού να είναι εξαιρετικά όξινο 3,9, αυτό ακριβώς θα κάνετε όταν το καταναλώσετε. Τα αποτελέσματα: Μια πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα δυσφορίας στο στομάχι, ναυτία ίσως και κράμπες. Η μαλτοδεξτρίνη, ωστόσο, έχει ένα ιδανικό, σχεδόν ουδέτερο pH 6,5, για ομαλή και εύκολη πέψη, αξιόπιστη ενέργεια και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Αν ψάχνετε για γρήγορη ενέργεια, υψηλής ποιότητας, μακράς διαρκείας ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης, η μαλτοδεξτρίνη και γενικά οι σύνθετοι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη “κερδίζουν” το μέλι, με μεγάλη διαφορά!
πηγή: https://www.hammernutrition.com/blog/bee-ware-honey/