Δρομική τεχνική – Τεχνολογία παπουτσιών

Ο Golder Harper, μελετούσε στο πανεπιστήμιο τα δρομικά παπούτσια, την τεχνική και του τραμαυτισμούς των δρομέων.

Δημοσιεύτηκε 18 Μάιου 2019

Πώς φτάσαμε να έχουμε παπούτσια με υπερυψωμένη φτέρνα?

Κάποτε ένας πολύ γνωστός προπονητής δρομέων ο BIll Bowerman άρχισε να εκπαιδεύει τους αθλητές τους  να κάνουν μεγαλύτερο διασκελισμό μς σκοπό να βελτιώσουν την επίδοση. Έτσι οι αθλητές εκπαίδευσαν το σώμα τους να προσγειώνονται με τη φτέρνα. Στην πορεία όμως, οι αθλητές άρχισαν να παραπονιούνται για τις καταπονήσεις που αισθάνονταν εξαιτίας της κακής προσγείωσης στην  με τη φτέρνα στο έδαφος.

Έκτοτε ο προπονητής τους για να τους κάνει να αισθανθούν πιο άνετα με στην έντονη πρόσκρουση της φτέρνας με το έδαφος, ζήτησε από τον Phil Κnight να φτιάξει παπούτσια με ενισχυμένη φτέρνα (απορρόφηση στο πίσω μέρος) έτσι ώστε οι αθλητές να προστατεύονται κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Από τότε κατασκευάστηκαν παπούτσια με τελείως αφύσικη θέση (υπερυψωμένο τακούνι) και η πληοψηφία των δρομέων υιοθετήσε το αφύσικο πάτημα και άρχισε είναι να νιώθει άνετα. Βέβαια δεν μπορούσαν, να φορέσουν όλοι οι δρομείς παπούτσια με υπερυψωμένη φτέρνα γιατί τα αγωνιστικά παπούτσια δεν έχουν τακούνι.

Με την καινούργια αυτή καινοτομία ο δημιουργός της κορυφαίας εταιρείας παπουτσιών Phil Knight ισχυρίστηκε ότι η ενισχυμένη απορρόφηση στη φτέρνα θα προστατέψει τους δρομείς από τον τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα. Η ειρωνεία είναι, ότι την εποχή εκείνη ο τραυματισμός του αχίλλειου τένοντα δεν ήταν καν στους δέκα πιο δημοφιλείς τραυματισμούς των δρομέων. Με τον τρόπο αυτό ο αχίλλειος τένοντας άρχισε να αδρανοποιείται και να λαμβάνει μικρότερα ερεθίσματα στην προπόνηση.

Όταν λοιπόν, ο αχίλλειος επιβαρύνεται πάρα πολύ και καταπονείται γίνεται ευάλωτος λόγο της αδράνειας του κατα την προόνηση. Τελικά το ζήτημα δεν είναι αν θα τραυματιστώ με το παπούτσι χωρίς τακούνι ή από παπούτσι με υπερυψωμένη φτέρνα?

Το θέμα είναι ότι μετά το 1960 οτι δρομείς σε ποσοστό 83% άλλαξαν την τεχνική τους και άρχισαν να προσγειώνονται με τη φτέρνα. Δηλαδή υιοθετήθηκε μία μη φυσιολογική δρομική τεχνική. Τελικά τα παπούτσια με υπερυψωμένη φτέρνα εκπαίδευσαν τους δρομείς να προσγειώνονται με τη φτέρνα και τους βοήθησαν να αισθάνονται άνετα σε μία μη φυσιολογική θέση.

 

-Golden Harper Creator and Founder at Altra

 

 

Επιμέλεια Μετάφραση : Μήτρου Κυριακή M.Sc.

Here : https://bit.ly/2qy91rg

 

Εκκεκριμένες Επιγονατίδες POWER LIFTING

Η κορυφαία εταιρεία Rehabnd σε αθλητιατρικά είδη έχει πάρει την επίσημη έγκριση για τις επιδονατιδες πάχους 7mm. Η επιγονατίδα πάχους 7mm παρέχει άριστη προστασία και λειτουργικότητα στον αθλητή.

 

Στο παρακάτω link θα βρέιτε την λίστα με τα εκκεκριμένα ρούχα και εξοπλισμό για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο IPT.

for use at IPF 

 

 

Σακίδια Υδροδοσίας – Bryce Thatcher – Ultraspire

Bryce Thatcher - Ultraspire

Σακίδια Υδροδοσίας UltraSpire όταν μία ιδέα πηγάζει από το πάθος και την αγάπη ο Bryce Thatcher είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας UltrAspire.

Όλα ξεκίνησαν το 1979, όταν ο Bryce ήθελε να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του με το κατάλληλο σακίδιο υδροδοσίας, οπότε αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος του χρησιμοποιώντας την ραπτομηχανή της γιαγιάς του.

 

Από τότε, o Bryce ξεκίνησε την πρώτη εταιρία ενυδάτωσης, σχεδίασε ζώνες ενυδάτωσης, σακίδια πεζοπορίας, μπουκάλια ενυδάτωσης για το χέρι, γιλέκα ενυδάτωσης, δημιούργησε το πρώτο μπουκάλι νερού για τους δρομείς. Οι καινοτομίες και ο σχεδιασμός προήλθαν από τις ανάγκες των αθλητών για βελτίωση των επιδόσεων. Πολλές καινοτομίες του Bryce χρησιμοποιήθηκαν από την βιομηχανία σαν πρότυπα σχέδια για την παραγωγή και άλλων προϊόντων.  Σήμερα, σχεδόν όλα τα προϊόντα ενυδάτωσης είναι επαναλήψεις των πρωτότυπων σχεδίων του. Η UltrAspire σήμερα πλέον είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες με σακίδια και παγούρια ενυδάτωσης κα.α αξεσουάρ δρομέων.

Καινοτομίες :

 

 

 

ΕRGO FIT – Σακίδια Υδροδοσίας UltraSpire 

Ανατομικός σχεδιασμός για την απόλυτη σταθερότητα λειτουργικότητα και άνεση

Ανατομικός σχεδιασμός που μοιράζει το βάρος ομαλά στους ώμους και επιτρέπει στο σακίδιο να αγκαλιάζει με φυσικό τρόπο το σώμα του αθλητή. Τα λουριά ακολουθούν το σχεδιασμό του ανθρώπινου σώματος, αφήνουν του ώμους να μοιραστούν το βάρος ομαλά χωρίς να επιβαρύνεται ο αυχένας του αθλητή. Ο σχεδιασμός είναι φτιαγμένος με κλίση λοξά στους ώμους και δεν υπάρχει περιττό ύφασμα στο πίσω μέρος κάτω από τον αυχένα.  Ο σχεδιασμός προς τον κορμό είναι σε σχήμα S για να αγκαλιάζει τον θώρακα και να φέρνει το βάρος του σακιδίου στο ΚΜΣ. Η κλίση S επιτρέπει στον αθλητή να κινείτε με φυσικό τρόπο χωρίς το σακίδιο να εμποδίζει τις κινήσεις του αθλητή.

 

Παρακάτω μερικές από τις μοναδικές καινοτομίες που ξεχωρίζουν στα σακίδια

 

Σακίδια Υδροδοσίας UltraSpire Bryce Thatcher - Ultraspire

Ο ιμάντας είναι κατασκευασμένος Από νάιλον το υλικό αυτό είναι υδρόφοβο και με αυτόν τον τρόπο δεν συγκρατεί την υγρασία κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Με αυτόν τον τρόπο κατά την δραστηριότητα δεν μαζεύει ιδρώτα για να σας βαρύνει και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.
Σακίδια Υδροδοσίας UltraSpire Bryce Thatcher - Ultraspire
 Οι ζώνες μέσης σχεδιάζονται με αναλογία βάρους 2/3 1/3  έτσι ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα  λιγότερη ένταση στην διάρκεια του τρεξίματος. Ακόμη και με λιγότερο βάρος η ζώνη έχει τις τέλειες αναλογίες για να προσφέρει μία άνετη και σταθερή εφαρμογή.
Σακίδια Υδροδοσίας UltraSpire Bryce Thatcher - Ultraspire
Όλα τα σακίδια ενυδάτωσης κατασκευάζονται με  λειτουργικές και πρακτικές θήκες που εξυπηρετούν την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση για τον αθλητή Με σκοπό τη χαμηλότερη δαπάνη ενέργειας από τον αθλητή.
Σακίδια Υδροδοσίας UltraSpire Bryce Thatcher - Ultraspire
 Τα υλικά επιλέγονται για διαθέτουν μεγάλη αντοχή και είναι πολύ ελαφριά στο βάρος. Ο σκοπός τους είναι να δώσουν την καλύτερη δυνατή αντοχή στο σακίδιο σε σημεία που υπάρχει έντονη χρήση και ταλαιπωρία. Τα υλικά υψηλής αντοχής εξασφαλίζουν την υψηλή ανθεκτικότητα σε επίφοβα σημεία χωρίς να προσθέτουν παραπανίσιο βάρος στον αθλητή.

Καινοτομίες που βοηθάνε το σώμα να μένει σταθερό στην θερμοκρασία

Σακίδια Υδροδοσίας UltraSpire Bryce Thatcher - Ultraspire
 Ανατομικός σχεδιασμός που καλύπτει μόνο τα απαραίτητα σημεία του σώματος έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και εφαρμογή του σακιδίου χωρίς να ζεσταίνεται το υπόλοιπο σώμα άσκοπα.
Bryce Thatcher - Ultraspire
 Το πιο διαπνέον υλικό της αγοράς αυτό το μοναδικό πλέγμα με τις μεγάλες κυψέλες είναι κατασκευασμένο από πολυεστέρα που απομακρύνει γρήγορα την υγρασία από το δέρμα χωρίς να την απορροφά.
Bryce Thatcher - Ultraspire
 Κατασκευασμένα από τον Mylar ένα μονωτικό υλικό που παγιδεύει τις θερμοκρασίες είτε για να κρατήσετε ζεστό το ρόφημα είτε για να μην παγώσει από τις ακραίες θερμοκρασίες.
Bryce Thatcher - Ultraspire
Σύστημα MaxO2 μοναδικός σχεδιασμός με ελαστικά loops που εξασφαλίζουν την άνετη αναπνοή του αθλητή κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Τα σακίδια της ultraspire στο μπροστινό μέρος κουμπώνουν με ελαστικά loops που επιτρέπουν τις αναπνευστικές κινήσεις κατά την διάρκεια της κίνησης.
Bryce Thatcher - Ultraspire

Bryce Thatcher

 

 

 

Πόση καφεΐνη έχει ένας καφές?

Πόση Καφεΐνη περιέχει ένας καφές

Πόση καφεΐνη έχει ένας καφές?  Πόση καφεΐνη περιέχει μία κούπα καφέ ? Παρακάτω υπάρχει ένας λεπτομερής οδηγός που θα λύσει τις απορίες σας!

Ο καφές είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές για την πρόσληψη της καφεΐνης. Να υπολογίζεται ότι περίπου στα 95 mg καφεΐνης περιέχει μία μέση κούπα καφέ.

Παρακάτω υπάρχει ένας λεπτομερής οδηγός που υποδεικνύει τις ποσότητες καφεΐνης ανάλογα με τη μάρκα του καφέ.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την περιεκτικότητα της καφεΐνης:

Πρώτος παράγοντας ο τύπος των κόκκων του καφέ: Υπάρχουν διαφορετικοί κόκκοι καφέ και αυτό φυσικά μπορεί και επηρεάζει τις διαφορετικές περιεκτικότητες καφεΐνης στα ροφήματα.

Δεύτερος παράγοντας το ψήσιμο του καφέ: Τα ελαφρώς ψημένα περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από τα πιο σκούρα ροφήματα που έχουν και πιο έντονη γεύση καφέ!

Τρίτος παράγοντας ο τύπος καφέ: Η περιεκτικότητα καφεΐνης μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των ροφημάτων χάρη διαφορετική ποικιλία καφέ μεταξύ τους. Διαφορετική περιεκτικότητα συναντάμε στο εσπρέσο στιγμιαίο, ντεκαφεϊνέ κ.α

Τέταρτος παράγοντας η ποσότητα σερβιρίσματος: 1 φλιτζάνι καφέ μπορεί να περιέχει από 30 έως 700 ml υγρό η ποσότητα αυτή  επηρεάζει σημαντικά τις ποσότητες καφεΐνης.

 

Πώς περιεκτικότητα καφεΐνης συναντάμε σε ένα φλιτζάνι καφέ – Πόση Καφεΐνη έχει ένας καφές

– 1 φλιτζάνι Brewed coffee περιέχει 70 έως και 140 mg καφεΐνης, δηλαδή μέσος όρος 95 mg καφεΐνης

– 1 μικρό φλυτζάνι Espresso περιέχει 63mm καφεΐνης μέσο όρο ένας διπλός μεγάλος εσπρέσσο 125 mg καφεΐνης

– 1 φλιτζάνι decafeine περιέχει από 0 έως και 7 mg.

–  1 φλιτζάνη στιγμιαίος καφές περιέχει λιγότερη καφεΐνη περιέχει περίπου 30 έως 90 mg καφεΐνης

 

 

Ζάχαρη και Υγεία

πρόσληψης της ζάχαρης

Ζάχαρη – Υγεία – Αθλητισμός

Σημαντικοί λόγοι για να αποφύγεις τη ζάχαρη

Σε έρευνες που έχουν γίνει σε αμερικανικό πληθυσμό βρέθηκε ότι ένας μέσος Αμερικανός καταναλώνει καθημερινά 82 γραμμάρια ζάχαρης. Το όριο αυτό πολύ υψηλότερο από το προτεινόμενο 25 γραμμάρια στους άντρες, ενώ για τις γυναίκες 38gr. Μέσα από το γνωστό έργο μεγάλου ερευνητή Robert H. Lustig, MD, MSL αντιλαμβανόμαστε ότι η ζάχαρη έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Στο άρθρο αναφέρονται οι πιο σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τη ζάχαρη στο σώμα μας.

Ζάχαρη – Υγεία – Αθλητισμός  – Αρνητικές επιπτώσεις

  • -Αρνητική επίδραση στα τμήματα μάθησης καιρός από έρευνες έχει αποδειχθεί δίαιτες υψηλές ποσότητες ζάχαρο αραβοσίτου (κυρίως hfcs) φρουκτόζη έχουν αρνητική επίδραση στην ικανότητα μάθησης.
  • -Ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει τα τρόφιμα με σιρόπι υψηλής φρουκτόζης καλαμποκιού ως κανονικό φαγητό. Σαν αποτέλεσμα παράγεται η NPY μία χημική ουσία που μειώνει το μεταβολισμό και αυξάνει την όρεξη. Δίνουμε στο σώμα μας ένα σήμα να συνεχίσει να τρώει.
  • -Αρνητική επίδραση της ζάχαρης υπάρχει και στο δέρμα μας. Τα επιπλέον μόρια ζαχάρου προσκολλώνται στις ίνες κολλαγόνου και είναι ακαμψία τους και τη δύναμή τους. Η επιπλέον ζάχαρη στο σώμα μας αποθηκεύεται σε μορφή λίπους. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ένας από τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για τις καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τον Δόκτωρ Lustig, η περίσσεια φρουκτόζη στο σώμα μας μετατρέπεται σε λίπος, στη συνέχεια έρχεται αύξηση του σωματικού βάρους που οδηγεί σε παχυσαρκία υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 καρδιακές παθήσεις και άλλα.
  • -Αρνητική επίδραση της ζάχαρης υπάρχει και στα κύτταρα του σώματος. Η διαδικασία οξείδωσης των κυττάρων είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Ωστόσο σύμφωνα με τον Δόκτωρ lasting η φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε πρωτεΐνες ιστό και όργανα.
  • -Ο εθισμός στην κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει και στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθάει στον έλεγχο κέντρου αμοιβής και ευχαρίστησης που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Οι νευρώνες υποδοχείς της ντοπαμίνης υπέρδιεγίρονται και έτσι μειώνεται ο αριθμός των υποδοχέων με αποτέλεσμα να χρειάζεστε μεγαλύτερη δόση ντοπαμίνης όταν είναι απαραίτητη σε ώρες εγρήγορσης.
  • -Η κατανάλωση του φαγητού διευκολύνει την αποβολή του άγχους. Η πραγματική αλήθεια είναι ότι ζάχαρη προσωρινά μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης ( ορμόνη του στρες), από την άλλη πλευρά όμως η υπερκατανάλωση ζάχαρης αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη που είναι και υπεύθυνη για την αύξηση του στρες στο σώμα.
  • -Γρήγορη και απότομη ενέργεια παρέχουν τα απλά ζάχαρα. Με αυτό τον τρόπο δίνουν ένα γρήγορο κύμα ενέργειας στο σώμα. Δυστυχώς η ενέργεια αυτή διαρκείας και επέρχεται η απότομη πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Στην πράξη όταν συμβεί αυτό θα νιώσετε ότι έχετε ξεμείνει από ενέργεια.
Παραπάνω αναφέρονται 8 συνέπειες της πρόσληψης της ζάχαρης στο σώμα μας.
Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε 146 λόγους για τους οποίους η ζάχαρη μπορεί να καταστρέψει την υγεία μας. 

 

Pages:123456789»