Παπούτσια
26/12/2013
Κρεατίνη
Η κρεατίνη είναι είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει φυσικά στη διατροφή μας (1 kg κρέατος περιέχει 5 gr κρεατίνη), ενώ μπορεί να συνταθεί στο ήπαρ από τα αμινοξέα γλυκίνη και αργινίνη. Η συνήθης ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 1 gr. Η υψηλότερη συγκέντρωση κρεατίνης στους ιστούς είναι στους μυς και περίπου τα 2/3 βρίσκονται με τη μορφή φωσφοκρεατίνης. Τα αυξημένα επίπεδα φωσφοκρεατίνης στους μυς ωφελούν κυρίως τους αθλητές αθλημάτων ταχύτητας και δύναμης που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο την φωσφοκρεατίνη σαν πηγή ενέργειας.


 
Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δοδομένα η κρεατίνη είναι καλό να λαμβάνεται μετά την προπόνηση καθώς στο χρονικό αυτό σημείο ο μυϊκός ιστός είναι πιο δεκτικός για την απορρόφηση της. Για την καλύτερη απορρόφηση είναι καλό να λαμβάνεται μαζί με απλούς υδατάνθρακες (γλυκόζη, δεξτρόζη).
Η κρεατίνη έχει ως αποτέλεσμα της απορρόφηση του νερού των περιβαλλόντων ιστών από τους μύες (κατακράτηση υγρών) και ειδικά στη φάση φορτώματος ή σε περιόδους όπου οι αθλητές χάνουν πολλά υγρά (καλοκαιρινή προετοιμασία) πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην επαρκή πρόσληψη υγρών.
 
Η τρόπος λήψης της Κρεατίνης είναι ο εξής:
 
Φάση φορτώματος: 0,3 g/kg/ημέρα (0.15 g/pound/day) για 5-7 ημέρες.
Φάση διατήρησης: 0,03 g/kg/ημέρα (0.015 g/pound/day) διατήρηση.
 
Δηλαδή ένας αθλητής με βάρος 75 kg θα πάρει  23 gr για 5 ημέρες και στη συνέχεια η ημερήσια δόση του θα είναι 2,5 gr/ημέρα.
 
Η Κρεατίνη δεν είναι απαραίτητο να δίνεται πάντα σε κύκλους. Αν κάποιος θέλει βέβαια να κάνει κυκλική λήψη Κρεατίνης θα είναι καλό να κάνει σύντομους κύκλους 5-6 εβδομάδων. Πχ. 4 εβδομάδες με λήψη – 1 εβδομάδα εκτός.
 

Άρθρα
  \  
Διατροφή